2010.05.29

Het vormenspel

het vormenspelHet vormenspel van uitgeverij Van In bestaat uit 16 kaarten die samen een strandtafereel vormen. Op elke kaart is er echter een vorm (emmer, windmolentje, strandhuisje, bal, ...) vervangen door een witte schaduw. Het is eerst en vooral de bedoeling dat de kleuter op elke kaart de witte schaduw bedekt met de juiste afbeelding. Deze afbeeldingen zijn te vinden op de 16 bijgeleverde transparante kaarten.

zoek de juiste vormHet basisspel bestaat uit 8 lichtblauwe kaarten met bijbehorende transparanten. Dit is bedoeld voor de jongste kleuters. Zes van de acht schaduwen hebben betrekking op enkelvoudige figuren die gemakkelijk op de transparanten te herkennen zijn. De twee andere schaduwen hebben betrekking op samengestelde figuren (huisje met bal, emmer met zeester).

Voor oudere kleuters kan men het basisspel uitbreiden met acht donkerblauwe kaarten en de bijbehorende transparanten. Meteen wordt een aantal eigenschappen van de figuren zoals de richting en de grootte ook belangrijk. De moeilijkheidsgraad stijgt hierdoor.

Het spel kan individueel gespeeld worden of tegen elkaar (zie de bijgesloten spelregels). Als toemaatje kan de kleuter met alle kaarten ook het strandtafereel leggen.

Toch deze opmerkingen. De twee samengestelde figuren uit het basisspel kunnen voor sommige jonge kleuters voor problemen zorgen, gewoon omdat ze er qua ontwikkeling nog niet aan toe zijn. Ik had ze eerlijk gezegd ook verwacht in de uitgebreide versie voor de oudere kleuters. In de acht extra kaarten voor de oudere kleuters zitten er dan weer enkelvoudige vormen die beter op zijn plaats zouden zijn in de basisversie. Misschien een ideetje voor een volgend uitgave?

Het spel wordt uitgegeven door uitgeverij Van In en kost € 9,-. Het is verkrijgbaar bij de betere boekhandel en via de webwinkel van de uitgeverij.

19:08 Gepost door Lieven Coppens in Oefenmateriaal | Permalink | Tags: ruimtelijke orientatie, vormherkenning, visuele discriminatie, visuele analyse, kleuters, kleuteronderwijs | |

2010.05.23

Train je geheugen op een leuke manier

het geheugenspelHet Geheugenspel van uitgeverij Plantyn daagt je uit om meervoudige opdrachten in jouw geheugen te prenten en daarna correct uit te voeren. Om dit tot een goed einde te brengen heb je verschillende vaardigheden nodig:

 • onmiddellijk geheugen
 • concentratie
 • focus

Het is de bedoeling dat je handelingen, geluiden en gekke woorden onthoudt terwijl jouw medespelers je proberen af te leiden. Daarna moet je binnen de afgesproken tijd:

 • de handeling uitvoeren
 • het geluid nabootsen
 • het gekke, niet bestaande woord, uitspreken

 Het spel bestaat uit 78 opdrachtkaarten:

 • 26 actie-kaartjes
 • 26 kaartjes met onzinwoorden
 • 26 kaartjes met geluiden die je moet nabootsen

Bij het begin van het spel spreek je af hoeveel tijd iedereen krijgt voor elke stap van het spel. Hoe korter de tijd, hoe moeilijker het spel. De kaartjes liggen per soort omgekeerd op 3 stapeltjes.

 • Stap 1: de speler neemt van elk stapeltje een kaart, zonder die te lezen. Wanneer de afgesproken tijd ingaat leest hij de kaartjes voor en prent hij de opdrachten in zijn geheugen.
 • Stap 2: als de tijd om is geeft de speler de kaarten aan de medespeler links van hem en mag iedereen hem gedurende de afgesproken tijd proberen af te leiden en het hem moeilijk maken om de opdrachten te weerhouden. Dit kan door dingen te zeggen, geluiden te maken, dingen te doen...
 • Stap 3: de speler moet nu de 3 opdrachten uitvoeren binnen de afgesproken tijd. De medespelers zijn stil. De volgorde is hier niet belangrijk, tenzij men dit afspreekt om het spel nog moeilijker te maken. Elke goed uitgevoerde opdracht levert één punt op. Als de drie opdrachten correct werden uitgevoerd, dan levert dat één bonuspunt op.

Je kunt het spel ook gemakkelijker of moeilijker maken of in team spelen. Meer daarover lees je in de handleiding.

Dit is een leuk spel dat zeker en vast tot hilarische toestanden kan leiden. Wees je er echter wel bewust van dat voor jonge kinderen het onthouden van meervoudige opdrachten niet evident is.

Het spel is bedoeld voor "kinderen" van 8 tot 88 jaar. Het wordt uitgegeven door Plantyn en kost € 9,95. Je vindt het in de betere boekhandel maar kunt het ook bestellen via de website www.thuisbasis.be.

10:28 Gepost door Lieven Coppens in Oefenmateriaal | Permalink | Tags: geheugen, meervoudige opdrachten, concentratie, memoriseren | |

2010.05.16

Rekenschijven voor het inoefenen van de basisbewerkingen

rekenschijf optellenHet eerste wat ik op deze website wil voorstellen, zijn de rekenschijven van uitgeverij Van In. Hiermee kunnen kinderen uit het eerste en tweede leerjaar aan de slag om de basisbewerkingen te oefenen en te automatiseren.

Elke rekenschijf wordt geleverd met een oefenboekje. Dit oefenboekje bevat een (naar vorm en moeilijkheidsgraad) gevarieerd aanbod van oefeningen. Het is de bedoeling dat de kinderen deze oefeningen maken aan de hand van de desbetreffende rekenschijf. In totaal bestaan er vier rekenschijven:

 • optellen (1e leerjaar)
 • aftrekken (1e leerjaar)
 • vermenigvuldigen (2e leerjaar)
 • delen (2e leerjaar)

Op de onderstaande afbeelding kun je goed zien hoe zo'n rekenschijf werkt.

rekenschijf delen

 

 

 

 

 

 

 

 

Stel dat je wil oefenen met de rekenschijf voor optellen

 • Stap 1: Kies het getal dat je bij een ander getal wilt optellen: deze getallen herken je duidelijk op de gekleurde tabbladen (van 1 tot en met 12).
 • Stap 2: Door het gekleurde tabblad te verschuiven kun je het getal waarbij je wilt optellen veranderen. Dat getal verschijnt in de linkse ronde opening.
 • Stap 3: Reken de oefening uit en onthoud de uitkomst.
 • Stap 4: Controleer jezelf door het flapje met het vraagteken op te heffen.

Misschien laat je je als ouder afschrikken door het feit dat je bij alle oefenschijven niet oefent met de getallen van 1 tot en met 10 maar wel met de getallen van 1 tot en met 12. Persoonlijk vind ik dit geen nadeel:

 • Bij de schijven voor optellen en aftrekken, oefen je ook op de brug over het tiental.
 • Bij de schijven voor het vermenigvuldigen en delen automatiseer je ook enkele sommen die men later bij het handig rekenen kan gebruiken.

De rekenschijven zijn ook uitermate geschikt voor het hoekenwerk op school of als compenserend middel voor kinderen met automatiseringsproblemen. Ze worden uitgegeven door uitgeverij Van In en kosten € 7,95 per schijf met oefenboekje. Ze zijn verkrijgbaar in de betere boekhandel en via de webwinkel van de uitgeverij.

2010.05.08

Werkboekjes en -blaadjes in de vakantie? Nee, bedankt! Of toch?

werkblaadjeMoet mijn kind in de vakantie iedere dag een werkblaadje maken of oefenen in werkboekjes? Dit is ongetwijfeld een vraag die ouders zich stellen. Sommige ouders voelen zich zelfs schuldig als ze hun kind dit niet laten doen. Het ruime aanbod aan werkboekjes dat recent in de boekenwinkels, grootwarenhuizen en - ja zelfs in de dagbladhandels - is verschenen, heeft die vraag zeker in de hand gewerkt. Deze vraag kun je niet zonder meer met ja of nee beantwoorden. Een zeer genuanceerd antwoord dringt zich hier op.

Voor kinderen die het op school moeilijk hebben, zijn die werkboekjes - en ik ga geen "merknamen" noemen - een ware nachtmerrie:

 • Je zult als kleuter maar niet-schoolrijp verklaard zijn en in de vakantie iedere dag moeten werken in boekjes met titels als Leer je kleuter lezen..., Leer je kleuter rekenen... of Samen met jouw kind op weg naar het eerste leerjaar.... 
 • Je zult als kind maar het advies gehad hebben om het eerste leerjaar over te zitten en de hele zomervakantie lang moeten oefenen in werkboekjes in de zin van Rekenen tot 20, Speels optellen en aftrekken tot 20, ... om dan toch maar in het tweede leerjaar te kunnen starten...

In die zin is het antwoord op deze vraag klaar en duidelijk: neen! Net zoals je gras niet kunt doen groeien door er aan te trekken (hèt cliché) kun je kleuters niet iets echt aanleren waar ze nog niet aan toe zijn. In het beste geval leer je hen "truukjes" waarmee ze in het eerste leerjaar al snel door de mand vallen. Je kunt kinderen die de leerstof van een leerjaar niet hebben verworven ook niet op twee maanden tijd aan de hand van werkboekjes klaarstomen voor het volgende leerjaar. Gewoon omdat echt leren naast tijd ook een goede didactiek vraagt. En deze laatste wordt niet meegeleverd met de werkboekjes. Daarenboven hebben deze kleuters en leerlingen hun vakantie meer dan nodig om van de vermoeidheid en de frustraties te herstellen.

Werkboekjes en werkblaadjes kunnen wel een middel zijn tegen het fenomeen van de "vakantievergetelheid". Ieder jaar heb je immers kinderen die na de zomervakantie een stap hebben teruggezet. Voor hen kan een aangepaste dosis werkboekjes en werkblaadjes zinvol zijn. Op voorwaarde dat je als ouder met de leerkracht overlegd hebt wat jouw kind in het bijzonder nodig heeft. Iedere leerkracht is vast en zeker bereid om je als ouder op weg te helpen. In die zin is het antwoord op de vraag dus een voorwaardelijke: ja! Maar vergeet intussen niet dat je ook op minder schoolse manieren jouw kind over die "vakantievergetelheid" kunt helpen.

Voor ouders die willen dat hun kind in de vakantie op een leuke en verantwoorde manier met school bezig zijn, zal ik hier vanaf volgende week enkele materialen bespreken die ik goed vind. 

12:30 Gepost door Lieven Coppens in Oefenmateriaal | Permalink | Tags: vakantie, werkblaadjes, werkboekjes, thuis oefenen | |

2010.05.02

Zin of onzin van zittenblijven

Vaststelling:

 • 5 op 100 kleuters krijgen het advies om de derde kleuterklas over te zitten...
 • 1 op 100 leerlingen krijgt het advies om het zesde leerjaar over te zitten...
 • 10 op 100 leerlingen uit het 5e jaar secundair onderwijs krijgen een C-attest...

Vraag:

 • Is dit zinvol?

In 2009 ging Klasse voor leerkrachten hier in het juninummer dieper op in. Blader door naar bladzijde 10.

Lang niet iedereen was even gelukkig met dit artikel. Lees zeker ook de bijlage.

00:34 Gepost door Lieven Coppens in Algemeen | Permalink | Tags: zittenblijven, overgaan, bissen, schoolse vertraging, kleuteronderwijs, lager onderwijs, basisonderwijs, secundair onderwijs | |